Bewustwording

Dag 10 en, noodgedwongen ook dag 11, verblijven we in het huisje van Yany en Antoine in Pucon. Ze hebben een klein, maar zeer sfeervol huis, met uitzicht op de vulkaan vanuit het slaapkamer raam. Zo'n straf is het dus niet om een dag langer in Pucon te blijven. Internetten, lezen, muziek luisteren... Gelukkig voel ik me in de loop van dag 11 alweer helemaal de oude, en kunnen we 's middags nog even het stadje in. Frank is in de zevende hemel als we met detailkaarten voor de rest van onze reis thuiskomen. Deze worden dan ook behandeld als zijn het ware schatkaarten, zorgvuldig gevouwen en tot in detail bestudeerd. Gelukkig ben ik de kaartlezer tijdens de reis ;)
Op dag 12 komt Yany rond half elf binnengestormd. Buiten klinkt een koor van "Eliot, Eliot!" De schoolfotograaf staat al klaar, maar haar zoon moet eerst nog worden verkleed. Gelukkig zijn ze hier in Chili erg geduldig, dus Eliot staat mooi op de groepsfoto. Daarna nemen we afscheid, en stappen op onze fietsen. Via Villarrica en Lican Ray, komen we uiteindelijk (na 55 km) aan bij camping los Grafiote (de enige op dit deel van de route die buiten het seizoen open blijkt te zijn). Onderweg hebben we een onderonsje met 2 doorgewinterde fietsers: een Mexicaan, die al vanaf augustus on the road is, en een Duitse vrouw, die vanaf oktober op haar zadel zit. Na uitwisseling van tips, gaan we allemaal weer onze eigen weg. Zodra de Mexicaan gas op de pedalen zet, hebben wij het nakijken... Groentjes die we zijn!
Op de camping wagen we onze eerste duik in een van de Chileense meren - Lago Calafquén. Gelukkig valt de temperatuur van het water mee, dus voor herhaling vatbaar. We toveren een heerlijke couscous en salade op tafel, en onder het genot van een biertje genieten van een prachtige zonsondergang aan het meer.
Op dag 13 hebben we een zware etappe in het vooruitzicht: nog 15 km verharde weg, en daarna rest ons enkel nog gravel... Natuurlijk begint bij de start van de gravel weg, ook de het stijgingspercentage weer flink toe te nemen (dejavu aan onze eerste fietsdag). Al is het uitzicht nog zo mooi, vandaag is het gewoon niet helemaal mijn dag. Rond een uur of acht (waarin we maar 55 km hebben overbrugt) rijden we een grasveldje bij Lago Neltume op.
Onze eerste nacht wildkamperen! Al snel blijkt dat we het veld delen met 5! nieuwsgierige stieren. Ik moet een uurtje aan dit idee wennen, voor ik weer normaal kan functioneren... Tijdens het koken begeeft ons nieuwe brandertje het. Ook mijn stoeltje (net nieuw gekocht om toch wat luxe op reis te hebben) gaat kapot en is niet meer bruikbaar. Morgen een betere dag ;)
Na een slome start, beginnen we op dag 14 met frisse moed aan onze volgende etappe. Na een klein uurtje fietsen, als we halverwege een berg weer even staan uit te puffen, valt mijn oog op een bordje met een dampend kopje koffie. Precies wat we nodig hebben! 100 meter verderop zit een theehuis! Ik kies voor de lokale thee, wat een kopje met allerlei kruiden blijkt te zijn, waar je af en toe een klein laagje heet water op giet.
Eerste slok onthuld een zeer bitter drankje, maar 1 suikerklontje en een paar lagen heet water verder begin ik het drankje zelfs lekker te vinden!
De thee (en overheerlijke cheesecake) maken ook onze tongen los, en we kijken even terug op wat we al gedaan hebben, en vooruit naar wat onze plannen zijn. We moeten onze ambities iets losser gaan laten: het moet wel vakantie blijven natuurlijk! Niet alleen maar de hele dag fietsen, fietsen, fietsen, en zeker niet "omdat het moet". Alleen al dit hardop naar elkaar uitgesproken hebben, maakt dat we anders op de fiets stappen.
Een stukje verderop gaan we een zijweggetje in naar de Puma watervallen. Wat een natuurgeweld! Prachtig! Ongeveer 2 km verder stoppen we ook bij de Huilo Huilo watervallen. Deze behoren volgens Frank tot dezelfde catagorie als de mooiste watervallen in Nieuw Zeeland ;) In Puerto Fuy aangekomen, huren we de eerste Cabañas die we tegenkomen, en gaan voor een heerlijk diner naar de haven. Vooral van mijn chocoladetoetje zal ik de komende tijd nog vaak dromen

Reacties 2

fam Toonen 16-12-2013 11:09

Weer een superleuk verhaal! En natuurlijk is genieten, genieten, genieten het belangrijkste . En met je fiets: daarmee komt je op al die superleuke plaatsen!
Groetjes Frans, Moniek, Esmee en Kevin

Bart & Neeltje & Niels 16-12-2013 11:54

Hey,

Goed om te lezen dat jullie de plannen wat laten gaan, het is immers toch wat anders dan de Alpen die Andes... We gaan ervan uit dat Frank de kaarten goed bewaart, zodat als jullie terug zijn we ook nog kunnen bekijken welke route jullie hebben gedaan.
Waarschijnlijk heb je maté gedronken Babet, gezien de herkenbare smaakervaring. Ga je nog wel vaker tegenkomen... Pas ook op als je koffie bestelt, daar gooien ze vaak al van te voren een bende suiker in.

Veel plezier nog!
Groetjes,
Fam. Ebbink

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer