IJsklimmen op de Franz Jozef Gletsjer!

Een goeiemorgen, (Er vanuitgaande dat de meesten onder u nu op 1 oor liggen.)

Wederom houd de regen mij even van de straat en dus heb ik tijd genoeg om jullie weer te entertainen met een aantal korte verhaaltjes over mijn verblijf aan het andere eind van de aardkloot.

Vorige week zat ik nog in Greymouth waar ik ook al door de regen een dagje langer moest verblijven. Eigenlijk viel de tweede dag in Greymouth de regen wel mee en dus kon ik gelukkig wel wat doen die dag. Greymouth is een stad die (net als heel veel andere plaatsen in NZ) is ontstaan door de zoektocht naar goud. 8 kilometer zuid van de stad hebben ze dan ook een ouderwets goudzoekers stadje gebouwt, genaamd 'Shantytown'. Hier ben ik samen met een Duitser heengereden. In dit stadje hebben ze een 30tal woningen gebouwd, zoals een ziekenhuis, bank, winkel, school, etc. Elk gebouw zoals het er vroeger uitgezien moest hebben en ingericht met de oude meuk van toen. Verder was er een ritje met de stoomtrein en het zoeken naar goud... Eigenlijk een soort van openlucht museum dus. Erg grappig dus voor een regenachtige dag! De rest van de dag besteed met het kijken van films en het ouwehoeren met andere backpackers. Niet echt bijzonder dus...

De volgende dag ben ik dan eindelijk naar Arthurs Pass gereden. Had mijn plannen al omgegooid om naar de oostkust te rijden om wat zon te pakken, maar kreeg een smsje van Caroline dat ze nog steeds in Arthurs Pass zat en dat het weer leek op te klaren. Mijn plannen dus weer terug gedraait en om 6 uur zat meneer in de auto voor de volgende 100 kilometer. En eerlijk is eerlijk, dit waren de mooiste 100 kilometer tot dusver in NZ. (Inmiddels was het weer inderdaad veranderd en scheen het zonnetje er lustig op los). In Arthurs Pass zijn Caroline, 2 Hongaarse dames en ik begonnen aan de 1100 meter klim naar Avalanche Peak. Na driehonderd meter hebben Caroline en ik afscheid genomen van de Hongaren omdat ons tempo toch wel een paar tantjes hoger lag.

Na wederom een schitterende wandeling stonden we om 15:00 alweer beneden in het dorp. De plannen om een nacht in Arthurs Pass te blijven dus maar omgegooid en dezelfde dag nog naar de Franz Jozef Gletsjer gereden. (Das toch makkelijker om je plannen om te gooien als je alleen reist ;) ).

In Franz Jozef mijn intrek voor twee nachtjes genomen in de glowworm cottages en gelijk een ijsklimtocht geboekt voor de volgende dag. De wekker stond dus weer vroeg!!!

Om half acht de volgende ochtend heb ik me vervolgens dus netjes bij de receptie van de tourcompany en een uurtje later werd ik uitgerust met ijsaxe en crampons (van die ijzeren punten onder je schoenen) in een busje geschoven. Vervolgens de hele dag op de gletsjer rondgewandeld en meerdere steile wandjes beklommen. Met als grootste uitdaging een 24 meter hoge ijswand. Fantastisch om eens te doen (maar wandklimmen is toch leuker ;) ).

De laatste dag in Franz Jozef nog een 5 uur durende wandeling gemaakt om de gletsjer ook van bovenaf te kunnen bewonderen en vervolgens in de auto gesprongen om in de richting van Wanaka te rijden. Onderweg overnacht in Haast en vanochtend vanuit Haast het laatste stukje naar Wanaka gereden. Zal vast een schitterende route zijn geweest, maar helaas is het vandaag (na 3 zonnige dagen) dus weer begonnen met regenen, en dus heb ik weinig van de omgeving kunnen aanschouwen! Ben hier in Wanaka bezig met het regelen van een meerdaagse klimcursus. Waarschijnlijk gaat dit komend weekend geschieden. (en dan zou het weer ook weer beter moeten zijn).

Overigens kan ik Wanaka ook Raften en allerlei andere leuke activiteiten, dus ik denk dat ik hier even blijf rondhangen!

Groetjes!

Frank

Daar zijn ze dan --> foto's:

12 * Arthurs Pass: hier

11 * Franz Jozef Gletsjer: hier

Reacties 6

Bart 08-12-2008 08:46

Frankie Frankie,

Volgens mij verveelt NZ je nog geen moment.. And that's a good thing ons hou je in ieder geval kwijlende bij alle mooie verhalen.

Ook lijkt de terugkomende factor in je verhalen de vrouwen te zijn Zijn er daar meer vrouwen dan mannen ofzo

Ik ben hoe dan ook weer benieuwd naar het volgende verhaal en naar de foto's!

groeten!!

Richard 08-12-2008 09:10

Geniet van Wanaka, is duizend maal beter dan Queenstown. Wel hostel zit je daar?

groet, Richard

paps 08-12-2008 22:53

Hey Boom,

Niet te lang wachten met die foto's. Verhalen zijn leuk, foto's zijn beter.

Zoals Bart ook al vroeg: Meer vrouwen, dan mannen?

Groeten,
Paps

Astrid 08-12-2008 23:47

Dag luxetoerist!
Je mag niet zeuren over een beetje regen...dan had je je ticket maar voor januari moeten boeken (zoals sommige slimmeriken wél doen )haha, maareh top dat je lekker lol hebt.. Enne om aan te sluiten op de rest: dames zijn gewoon veel leuker
Autoreis- en loopze!

Paps 09-12-2008 13:03

Hoi Astrid,

Dat er méér vrouwen zijn, wil niet meteen zeggen dat ze ook leuker zijn!

mams 09-12-2008 14:53

Hey Frenk,
Je zus en zwager komen eraan
Het wordt hier nu wel erg rustig.Schiet je even op met je foto's Dikke kus ook van Oma

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer